donderdag 15 juni 2017

Porc au Romarin et aux Aubergines (Zuid-Frankrijk)

PORC AU ROMARIN ET AUX AUBERGINES (VARKENSVLEES MET ROSMARIJN EN AUBERGINES)

Dit is een spectaculair gerecht van varkensvlees en plakken aubergine met een oranje bovenkant, eenvoudig om te maken, maar lekker genoeg voor een feestelijk diner. De rosmarijn geeft het vlees een verrukkelijk aroma en de aubergines zorgen voor een zachte puree.

4 magere varkenskarbonades of filets
2 eetlepel olijfolie
4 takjes rosmarijn
versgemalen zwarte peper
750 gram aubergines
zout
pindaolie om te bakken
2 eieren
2 - 3 eetlepel water
1 eetlepel tomatenpuree
50 gram geraspte kaas


Marineer het vlees een paar uur in de olijfolie, rosmarijn en flink wat zwarte peper. Schil de aubergines en snijd ze in de lengte in dunne plakken, bestrooi ze met zout en laat ze een uur staan. Droog ze af met keukenpapier. Giet zoveel pindaolie in een koekenpan dat de bodem goed bedekt is. Bak de plakken aubergine op een hoge vlam tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. U zult dat in meerdere etappes moeten doen en misschien moet u zo nu en dan meer olie toevoegen. Leg de plakken aubergine na het bakken op een bord met keukenpapier tussen de verschillende lagen. Houd ze warm. Verwarm de oven voor op stand 6 of 200°C. Bak het vlees in dezelfde pan als de aubergine, giet de marinade eroverheen, zet het vuur wat lager en braad de karbonades 8 - 10 minuten aan elke kant, tot ze gaar zijn. Test dat met de punt van een mes - het vleessap moet goudkleurig en niet roze zijn. Leg het lees in een gratineerschaal, bedek het met plakken aubergine en strooi er zout en peper over. Klop de eieren los met het water en de tomatenpuree, doe er zout en peper bij en giet het mengsel over het vlees en de aubergines. Bestrooi het met geraspte kaas en laat in 10 - 15 minuten de bovenkant goudkleurig worden in de oven.

4 personen

land : Frankrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De eerlijke Franse keuken : uit de Provence en Languedoc / Jenny Baker
Een reactie plaatsen