donderdag 15 juni 2017

Papeton d'Aubergines (Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk)

PAPETON D’AUBERGINES (AUBERGINES VAN DE PAUS)

Dit is een Provençaalse aubergineflan waarvan de legende vertelt dat hij speciaal werd bedacht voor een van de pausen van Avignon. Hij is hemels van smaak, klerikaal van uiterlijk met zijn donkere bodem, gekroond met een gouden korst van kaas, het geheel omringd door een vuurrode tomatensaus. Dit gerecht wordt traditioneel gegeten bij konijn of vlees, maar is ook perfect als vegetarische hoofdschotel, in combinatie met gepofte aardappelen en een salade. Koud is het heerlijk als voorgerecht.

750 gram aubergines
olijfolie
1 teentje knoflook, gehakt
1 - 2 sjalotjes of 1 kleine ui, gehakt
takjes tijm
laurierblad
zout
versgemalen zwarte peper
4 eieren
4 eetlepels crème fraîche
75 - 100 gram geraspte kaas (gebruik Gruyère, rijpe Cheddar of Edam)
verse tomatensaus


Bak de aubergines in olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Leg de plakken, als ze allemaal gebakken zijn, terug in de pan en doe er de knoflook, sjalotjes of ui, tijm, laurierblad, zout en peper bij. Doe de deksel op de pan, zet de vlam laag en laat 30 minuten sudderen, de plakken aubergines zo nu en dan omscheppend. Laat ze uitlekken in een vergiet en haal het laurierblad eruit. Verwarm de oven voor op stand 6 of 200°C. Draai de plakken aubergine door de middelgrote zeef van een draaizeef of pureer ze in een foodprocessor. Klop er één voor één de eieren en dan de crème fraîche door. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Doe het mengsel in een ingevette soufflévorm of andere diepe, ronde vorm en zet die in een bakblik, tot de helft gevuld met kokend water. Zet het geheel in de oven en laat 20 minuten bakken. Bovenop heeft zich nu het begin van een korst gevormd. Strooi de geraspte kas erover en bak nog 15 - 20 minuten, tot de bovenkant goudkleurig is en de flan helemaal gaar is - als u er een pen insteekt moet die er schoon uitkomen. Geef de tomatensaus er apart bij.

4 personen

land : Frankrijk (Provence-Alpes-Côte d'Azur)
gerechtsoort : eigerecht

bron : De eerlijke Franse keuken : uit de Provence en Languedoc / Jenny Baker
Een reactie posten