zondag 1 januari 2017

Zucotto (Florence, Toscane, Italië)

ZUCOTTO (FLORENTIJNSE DESSERTTAART)

De naam van deze taart betekent ‘kleine pompoen’. Hij wordt in een ronde vorm gebakken en is gegarneerd als een gestreepte paraplu. De segmenten zijn afwisselend met cacaopoeder en poedersuiker bestrooid.

50 gram gepelde hazelnoten
50 gram amandelen, gehakt
450 gram Moskovisch gebak of een andere zachte cakesoort
4 eetlepels cognac
4 eetlepels zoete likeur
6 deciliter slagroom
100 gram poedersuiker, gezeefd
100 gram bitteren chocola, geraspt
cacaopoeder, gezeefd
poedersuiker


Leg de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 5 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven. Laat ze iets afkoelen, wrijf er de velletjes af en hak ze grof. Meng ze door de amandelen. Snij de cake in plakken of reepjes en week die in de cognac met de likeur. Gebruik de helft ervan om een niet al te diepe puddingvorm met een inhoud van 2 liter te bekleden. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en schep er dan de gehakte noten en de chocola door. Vul de vorm met het slagroommengsel en sluit af met de rest van de cake. Dek de vorm af met plasticfolie en zet hem een aantal uren in de koelkast. Verwijder het folie en leg een platte schaal op de vorm. Stort de taart en garneer de bovenkant in segmenten om en om met cacaopoeder en poedersuiker. Dien onmiddellijk op.

4 personen

gebied : Florence, Toscane, Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Italië : De Toscaanse keuken / Elizabeth Cornish
Een reactie plaatsen