maandag 26 december 2016

Pollo alla Cacciatore (Italië)

POLLO ALLA CACCIATORA (GESTOOFDE KIP MET ZWARTE OLIJVEN EN ANSJOVIS)

een kip van 1250 tot 1400 gram, in stukken gesneden
zout
vers gemalen zwarte peper
2 eetlepels olijfolie
1 grote fijngehakte ui
1 theelepel fijngehakte knoflook
1 glas droge witte wijn
2 eetlepels wijnazijn, bij voorkeur witte
1¼ deciliter kippenbouillon
½ theelepel marjolein, verpulverd
1 laurierblad
1 eetlepel in plakjes gesneden zwarte olijven, bij voorkeur uit het Middellandse Zeegebied
3 ansjovisfilets, gewassen in koud water, gedroogd en fijngehakt


Was de kip snel onder koud water en bet de stukken droog met keukenpapier. Zout en peper de stukken. In een braadpan met dikke bodem van 25 tot 30 centimeter doorsnede de olijfolie verhitten tot er een lichte damp afkomt. Bruineer de stukken kip aan alle kanten, een paar tegelijk en eerst de velzijde onder. Leg de gebraden stukken op een schaal. Giet nu bijna al het vet uit de braadpan zodat er nog een dun laagje op de bodem overblijft. Doe daar de uien en de knoflook in en fruit ze 8 tot 10 minuten boven een matig vuur al roerend tot ze lichtbruin zijn. Voeg er de wijn en de azijn bij en laat dit hard koken, 1 tot 2 minuten, waarbij alle gebruinde deeltjes van de bodem en de zijwanden van de pan worden geschraapt. Doe de kip terug in de braadpan, voeg de kippenbouillon, marjolein en het laurierblad toe en breng het geheel weer aan de kook. Doe het deksel op de pan, draai het gas laag en laat alles 30 minuten sudderen, onder af en toe bedruipen. Als de kip gaar is, loopt er helder vocht uit de achterbout als daarin geprikt wordt.
De stukken kip voor het opdienen op een voorverwarmde schaal rangschikken. Laurierblad verwijderen en de bouillon die nog in de braadpan over is koken tot deze iets indikt. Roer er de zwarte olijven en ansjovis door en laat de saus nog een minuut doorkoken. Giet de saus over de kip.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : In de Italiaanse keuken / Waverley Root
Een reactie plaatsen