maandag 26 december 2016

La Jota (Triëst, Friuli-Venezia Giulia, Italië)

LA JOTA (TRIESTER BONENSOEP MET ZUURKOOL)

250 gram kievitsbonen, gedroogd (of uit blik)
75 gram bacon
225 gram zuurkool, uitgelekt
½ theelepel komijn
175 gram spekzwoerd
1 aardappel
1 eetlepel polenta (maismeel) of een dikke snede brood
eventueel zout

PESTÀ
25 gram pancetta
een kleine ui
1 teen knoflook


Week de bonen een nacht in ruim water en kook ze in het weekwater gaar. (Blikbonen zijn al zover.) Blancheer het spekzwoerd door het 5 minuten in ruim water te koken. Versnipper de bacon, bak ze even in een flinke pan, voeg de zuurkool toe, het spekzwoerd, de komijn en 1½ deciliter water. Laat dit 1 uur zachtjes stoven. Neem dan het zwoerd uit de pan, snijd het in kleine stukjes en doe het terug, samen met de in blokjes gesneden aardappel en de gare bonen. Voeg zoveel water toe dat alles ruim onder staat en breng weer aan de kook. Vermeng het maismeel met wat water en voeg het onder voortdurend roeren aan de kokende massa toe (of verkruimel de snede brood zonder de korst) en laat dit alles nog een uurtje zachtjes pruttelen. Maak intussen de pestà door het varkensvlees, de ui en de knoflook in de keukenmachine tot een pasta te malen en deze even aan te braden.
Dien de soep op en geef de pestà er apart bij.

4 personen

gebied : Triëst, Friuli-Venezia Giulia, Italië
gerechtsoort : soep

bron : Tartufo - Tartuffe : Comédie gastronomique / Rob Scholte
Een reactie plaatsen