dinsdag 27 september 2016

Saté met gado-gado-saus

SATÉ MET GADO-GADO-SAUS

mals rund-, kalfs- of varkensvlees

SATÉSAUS
1 eetlepel ketjap
2 eetlepels suiker
knoflook naar smaak
citroensap
zout

GADO-GADO-SAUS
½ potje pindakaas
wat melk (liefst klappermelk of santen)
1 grote ui
1 eetlepel slaolie
1 theelepel suiker
1 eetlepel ketjap
citroensap
zout naar smaak
sambal naar smaak
1 teentje knoflook


Meng voor de satésaus ketjap, suiker, knoflook, citroensap en zout.
Snijd het vlees in dobbelsteentjes en ‘kneed’ er met de hand de satésaus goed in, laat het daarna nog enige tijd in de saus liggen. Prik 4 of 5 dobbelsteentjes aan een pen. Verwarm de grill voor (of de grilleerpan of de contactgrill). Grilleer het vlees in 10 minuten tot het gaar is. Wentel tijdens het grilleren de pennen nog even door de satésaus. Keer ze onder het grilleren geregeld om.
Deze saté aan pennen wordt opgediend in een gado-gado-saus. U maakt de saus zelf van: een half potje pindakaas, waar u wat melk (liever klappermelk of santen) doorroert. Fruit een grote ui in 1 eetlepel slaolie, voeg de pindakaas, 1 theelepel suiker, 1 eetlepel ketjap, citroensap en zout naar smaak toe. Doe er desverkiezend nog wat sambal bij en 1 teentje uitgeperste knoflook. Giet de saus over de saté.

4 personen

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Mixed Grill / Heleen A. M. Halverhout