woensdag 6 juli 2016

Risi e Bisi (Veneto, Italië)

RISI E BISI (GESMOORDE RIJST MET DOPERWTEN)

1¼ liter kippenbouillon, vers of van een blokje
4 eetlepels boter
2 fijngehakte uien
400 gram verse doperwten
330 gram rijst, bij voorkeur Italiaanse
110 gram gerookte gekookte ham, in stukjes
2 eetlepels zachte boter
100 gram versgeraspte Parmezaanse kaas


Verwarm de kippenbouillon in een 2 tot 3 liter steelpan tot deze aan de kook komt en houd de vlam zo laag, dat de bouillon nauwelijks suddert. In een vuurvaste 3 liter casserole 4 eetlepels boter op een matige vlam laten smelten. Voeg de uien toe en fruit deze, onder steeds roeren, tot ze doorzichtig zijn maar niet bruin. Voeg de doperwten, rijst en ham toe. Laat nog 2 minuten fruiten. Als de rijstkorrels goed vet zien en enigszins doorzichtig zijn, ongeveer de helft van de bouillon toevoegen en de rijst 5 minuten onder af en toe roeren met open deksel laten koken, tot bijna al de vloeistof is opgenomen. Voeg nog wat bouillon toe. Nadat deze is opgenomen moeten de rijst en de erwten gaar zijn. (Zo niet dan nog meer bouillon toevoegen - met 1 soeplepel tegelijk - en doorgaan met koken en roeren.) Nu voorzichtig de zachte boter en Parmezaanse kaas doorroeren. Meteen opdienen, terwijl de rijst romig en heet is.

6 personen

gebied : Veneto, Italië
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : In de Italiaanse keuken / Waverly Root