donderdag 7 juli 2016

Pollo al Limone (Italië)

POLLO AL LIMONE (GEBRADEN KIP MET CITROEN)

1 braadkuiken van 1 kilogram
zout
versgemalen zwarte peper
2 citroenen


Verwarm de oven op 180°C voor. Was de kip van binnen en buiten goed met koud water. Snij het loshangende vet eraf. Zet de kip met de holte naar beneden op een bord dat u wat schuin zet, zodat het water uit de holte kan lopen. Dep de kip dan van binnen en buiten met keukenpapier droog. Strooi rijkelijk peper en zout zowel in als over de kip en wrijf dit er met uw vingertoppen in. Borstel de citroenen onder de koude kraan af en droog ze met een stuk keukenpapier. Maak ze zachter door ze een paar maal tussen uw handpalmen te drukken en een paar maal heen en weer te rollen. Prik iedere citroen ongeveer 20 maal met een tandenstoker of pen in. Doe de citroenen in de holte van de kip. Maak de opening dicht met prikkers of met katoendraad. Maak de uiteinden van de poten met een draadje aan elkaar vast. Trek dit draadje niet te strak aan, de poten moeten in de gewone positie blijven. De kip zwelt op tijdens het braden en het draadje moet er alleen voor zorgen dat de kip in vorm blijft. Doe de kip met de borst naar beneden in een braadslee. Voeg niets toe, ook geen boter of olie. De kip wordt in eigen vet gebraden; u behoeft niet bang te zijn dat het vlees aan de braadslede vastplakt. Zet bovenin de oven. Draai na 15 minuten de kip om. Doe dit zeer voorzichtig zodat het vel niet kapot gaat. Als het vel heel blijft, zwelt de kip bij het braden als een ballon op en dat is een mooi gezicht bij het serveren. Scheurt het vel toch kapot dan heeft dit geen enkel effect op de smaak, maar alleen op het uiterlijk. Laat de kip nog 20 minuten braden en verhoog de laatste 15 minuten de temperatuur van de oven tot 200°C. De kip behoeft niet meer omgedraaid te worden. Of de kip nu bol staat of niet, het beste kunt u ze serveren door ze met citroenen en al op tafel te zetten en dan pas in stukken te snijden. De sappen die uit de kip lopen zijn verrukkelijk en worden meegegeten. De citroenen zijn gekrompen, maar wees voorzichtig, prik er niet in, het sap kan er alsnog uitspuiten.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De mooiste Italiaanse recepten : Hoogtepunten uit de klassieeke Italiaanse kookkunst / Marcella Hazan