woensdag 13 juli 2016

Krokante taart met zalm en courgette

KROKANTE TAART MET ZALM EN COURGETTE

300 gram bloem
30 gram boter of margarine
2 eieren
½ eetlepel azijn
zout
peper
500 gram courgette
1 blik roze zalm (nettogewicht 440 gram)
1 pakje verse roomkaas met mierikswortel (Cantadou)
1 bekertje crème fraîche (125 milliliter)
1 teentje knoflook
2 takjes selderij


Boven kom 250 gram bloem zeven. In midden kuiltje maken. In steelpan boter smelten. Boter in kuiltje van bloem schenken. Erdoor kloppen: ¾ deciliter water, 1 ei, azijn, 1 theelepel zout en ½ theelepel peper. Roeren tot glad deeg ontstaat. (Als deeg te vochtig blijft, nog ½ eetlepel bloem erdoor roeren.) Aanrecht bestuiven met 2 eetlepels bloem. Hierop deeg in 10 minuten kneden. Zo lang kneden tot deeg niet meer aan handen kleeft. Deeg in plastic folie verpakken. In koelkast tenminste 1 uur laten rusten. Courgette wassen en kroontje verwijderen. In kleine stukjes snijden. In pan met ruim kokend water en zout, courgette 2 minuten koken. In vergiet afgieten en goed laten uitlekken. Intussen zalm afgieten. Graat en velletjes verwijderen. In kleine stukjes verdelen. In kom doen: courgette, zalm, verse roomkaas en crème fraîche. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Selderij erboven fijn knippen. Door elkaar scheppen.
Oven voorverwarmen op 175°C. Bakplaat invetten. Aanrecht bestuiven met 2 eetlepels bloem. Met deegroller deeg uitrollen tot rechthoekige lap van 20 x 30 centimeter. Over midden van deeglap in lengterichting zalmmengsel verdelen. Lange kanten van lap over elkaar slaan. Voorzichtig aandrukken. Met vork zijkanten dichtdrukken. Taart met sluitnaad naar beneden op bakplaat leggen. E splitsen. Dooier losroeren (eiwit wordt niet gebruikt). Hiermee deeg bestrijken. 1 Richel onder midden van oven taart in 40 minuten goudbruin en gaar bakken. Taart uit oven nemen. 10 Minuten laten afkoelen. Van taart uiteinden afsnijden. In 8 plakken snijden.
Lekker met wortelsla.

4 personen

voedingswaarde : 830 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd / wachttijd : 25 / 60 / 60 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip juli 1988