zondag 26 juni 2016

Tortellini (Emilia-Romagna, Italië)

TORTELLINI (PASTARINGEN GEVULD MET KIP EN KAAS)

500 gram fijngehakte gekookte kip (3 kippenborsten uitgebeend en ontveld, 15 minuten in bouillon gepocheerd)
100 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
2 eierdooiers, iets losgeklopt
klein beetje geraspte citroenschil
snufje gemalen nootmuskaat
zout
vers gemalen zwarte peper
700 gram pastadeeg
6 - 8 liter water
zout


Meng de kip, kaas, eierdooiers, citroenschil en nootmuskaat in een grote kom goed door elkaar. Zout en peper toevoegen. Neem ¼ deel van het pastadeeg en houd de rest vochtig door het met een folie of een vochtige doek te bedekken. Rol het deeg uit op een met bloem bestrooide plank, tot het papierdun is. Dan kleine schijven van 5 centimeter met een koeksnijder of een glas uitsnijden. Leg 1 kleine theelepel van het kipmengsel in het midden op elk rondje. Bevochtig de randen, vouw de rondjes dubbel en druk de randen stevig op elkaar. Vorm er kleine ringen van door de punten van de rechte kant van de halve cirkel om uw vinger te vouwen. Druk de puntjes stevig tegen elkaar. De tortellini zijn het lekkerst als ze meteen worden gekookt, maar ze kunnen, goed afgedekt, een paar dagen in de koelkast worden bewaard. Breng het water in een grote ketel of pan met zout aan de kook. Laat de tortellini erin vallen en roer voorzichtig met een houten lepel, om zeker te zijn, dat ze niet aan elkaar kleven. Kook ze, onder af en toe roeren, in ongeveer 8 minuten gaar. Laat ze uitlekken op een grote zeef of in een vergiet. Serveren met ragù bolognese of in hete runder- of kippenbouillon.

8 - 10 personen (80 stuks)

gebied : Emilia-Romagna, Italië
gerechtsoort : pastagerecht

bron : In de Italiaanse keuken / Waverley Root