donderdag 23 juni 2016

Pappardelle Pasticciate (Italië)

PAPPARDELLE PASTICCIATE (GEGRATINEERDE PAPPARDELLE)

400 gram verse of droge groene pappardelle
100 gram ontbijtspek
1 uitje
1 stengel bleekselderij
1 wortel
3 lepels olijfolie
1 salsiccia
zout
peper
½ glas droge witte wijn
250 gram gepelde tomaten uit blik (gezeefd)
40 gram boter
50 gram bloem
½ liter melk
nootmuskaat
50 gram geraspte Parmezaanse kaas


Maak de ragù als volgt: hak het ontbijtspek fijn samen met het uitje, de bleekselderij en de wortel en fruit het geheel in de olie. Voeg de aan stukjes gesneden salsiccia, zout en peper toe. Wanneer de salsiccia bruin begint te worden de wijn erbij doen en laten verdampen. Voeg hierna de gezeefde tomaten toe en laat het geheel, herhaaldelijk roerend, op een zachte vlam gaar worden. Zo nodig een scheutje bouillon of water toevoegen. Maak de béchamelsaus als volgt: laat de boter smelten en meng er de bloem door, voeg hierna al roerend de melk toe. Doe er zout, peper en nootmuskaat bij en laat het geheel 5 minuten koken. Kook de pappardelle in ruim zout water. Afgieten als ze nog duidelijk ‘al dente’ zijn. Doe de pappardelle in een brede schaal en maak ze aan met het grootste deel van de ragù en de kaas. Voorzichtig mengen. De resterende ragù in een vuurvaste schaal doen, de aangemaakte pasta er op schikken en het geheel bedekken met de béchamelsaus. Het gerecht in een warme (180°C) oven zetten totdat het oppervlak bruin is.

4 personen

bereidingstijd : 1½ uur

gebied : Italië
gerechtsoort : pastagerecht

bron : Pasta! / Luigi Veronelli