dinsdag 28 juni 2016

Gegrild varkensvlees met baslsamico-uien en bieten

GEGRILD VARKENSVLEES MET BALSAMICO-UIEN EN BIETEN

12 kleine bietjes
25 gram boter
4 eetlepels olijfolie
700 gram varkensfilet
1 theelepel gemalen koriander
1 eetlepel gehakte koriander
zout
peper

BALSAMICO-UIEN
50 gram boter
3 rode uien
3 eetlepels rietsuiker
100 milliliter balsamicoazijn
4 eetlepels rode wijn


Voor de balsamico-uien: Verhit de boter in een pan, voeg de ui toe en kook zachtjes tot ze zacht maar niet gekleurd zijn. Voeg de suiker, azijn en rode wijn, verhoging van de hitte en kook 25-30 minuten, tot het mengsel dik en stroperig is. Breng op smaak en houd warm. Kook babybieten in kokend gezouten water tot ze gaar zijn, laat goed uitlekken en schil. Verhit de boter in een pan, voeg de rode biet toe en schud om de bieten te karamelliseren. Breng op smaak en houd warm. Verhit een grillpan of koekenpan met dikke bodem tot zeer heet en bestrijk met de helft van de olijfolie. Kruid het varkensvlees met de gemalen koriander en wat zout en peper en bak 7-8 minuten, draai regelmatig tot ze goudbruin en gaar zijn en een paar aangebakken randjes hebben. Haal van het vuur en houd warm.
Meng de rest van de olijfolie met de gehakte koriander en wat zout en peper. Warm indien nodig de bietjes snel op. Schik een bedje van balsamico-uien, leg de gesneden varkenshaas er bovenop. Schik de gekaramelliseerde bietjes op het varkensvlees en giet er een beetje van de korianderolie over.

4 personen

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : mijn eigen vertaling uit Flavours of the World / Paul Gayler