donderdag 24 maart 2016

Italiaanse spinazie-eierring (Italië)

ITALIAANSE SPINAZIE-EIERRING

2 sjalotten
15 gram plantaardige margarine of boter
150 gram champignons
1 kilogram (wilde) spinazie
zout
peper
5 eieren
1½ deciliter melk of room
plantaardige margarine, boter of olie voor het invetten
25 gram plantaardige margarine of boter
25 gram bloem
2½ deciliter melk
60 gram geraspte Parmezaanse kaas


Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Verhit de margarine en fruit hierin de sjalotten. Maak de champignons schoon, snijd ze in plakjes en bak ze 1 minuut mee met de sjalotten. Was de spinazie en blancheer ze gedurende 1 minuut in een pan met ruim kokend water. Laat ze uitlekken en afkoelen. Klop de eieren los met de melk of room en voeg zout en peper naar smaak toe. Vermeng dit met de uitgelekte spinazie en het ui-champignonmengsel. Schep de massa in een ingevette, ovenvaste ringvorm. Bak de spinazie-eierring gedurende 45 minuten au-bain-marie (door de vorm in een braadslede met water te zetten). Doe dit in het midden van een voorverwarmde oven van 170°C. De spinazie-eierring is gaar als hij stevig aanvoelt en mooi gerezen is. Maak de saus als volgt: smelt de margarine, voeg de bloem toe, laat deze even gaar worden en schenk al roerende de melk erbij. Meng de helft van de Parmezaanse kaas door de saus. Keer de ringvorm om, schenk de saus over de spinazie-eierring en bestrooi het geheel met de overige kaas. Zet de ring nog even onder de hete grill (of zet hem terug in de oven) om de kaas te laten gratineren.
Vul voor het serveren de ringvorm met Italiaanse noedels.

4 personen

voedingswaarde : 390 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 20 / 45 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Boodschappen maart / april 1992