zondag 28 december 2014

Zoet zeegedierte

ZOET ZEEGEDIERTE

Schaaldieren als kreeft, langoest en bepaalde soorten grote garnalen alsook weekdieren als octopus, zeekat en inktvis hebben een vrij zoete smaak. Niet gesuikerd zoet, maar zoet in de zin van zoetwater. Ook al zijn ze afkomstig uit zee, hun smaak is niet echt zilt te noemen. Met een combinatie van dit zoete zeegedierte kan een verrukkelijke saus worden gemaakt die met spaghetti of lintmacaroni wordt gegeten.

500 gram pijlstaartinktvis (10 - 12 stuks)
4 grote garnalen (160 gram)
2 x 400 gram gepelde pruimtomaten uit blik
3 eetlepels olijfolie
6 sjalotjes, gepeld
1 tak basilicum (of 1 theelepel gedroogde oregano)
zout
versgemalen peper


Maak de inktvissen schoon, snijd vervolgens de mantels in 4 à 5 brede ringen en laat de tentakels heel. Pel de garnalen, snijd de rug bovenlangs over de volle lengte iets in en verwijder het vrijgekomen darmkanaal (dun donker draadje). Halveer de garnalen vervolgens door de insnijding over de rug door te zetten en snijd de verkregen helften elk in 3 stukken. Halveer de sjalotjes overlangs en snijd ze dwars op de draad in dunne plakjes. Prak de pruimtomaten fijn. Verhit de olie in een ruime bakpan (of een hapjespan) en fruit daarin de sjalotjes al roerend op halfhoog vuur tot ze zacht en geurig worden en een kleurtje krijgen. Voeg de inktvissen toe en zet ze al roerend even aan. Doe dan de tomaten met al het sap erbij, de in stukken gescheurde blaadjes basilicum en zout naar wens. Laat de saus in goed gesloten pan op laag vuur 40 minuten stoven onder af en toe roeren. Stoof de laatste 5 minuten de garnalen mee. Proef de saus op zout en maal er tot slot peper naar wens bij.

4 personen

gerechtsoort : pastasaus

bron : NRC
Een reactie plaatsen