zondag 28 december 2014

Zeevruchtenrisotto (Italië)

ZEEVRUCHTENRISOTTO

500 gram mosselen
250 gram sint-jakobsschelpen zonder schelp
500 gram rauwe garnalen
7,5 deciliter witte wijn
twee gesnipperde uien
een laurier blad
takje verse tijm
8 eetlepels olijfolie
4 gesnipperde sjalotten
een bleekselderijstengel grof gehakt
een kleine wortel idem dito
8 teentjes knoflook idem dito
een fijn gesnipperde ui
450 gram Italiaanse rijst
1,2 deciliter crème fraîche
60 gram geraspte Parmezaanse kaas
peper en zout
2 eetlepels verse fijngehakte peterselie
citroen en brokjes Parmezaanse kaas als garnering


Maak de mosselen schoon en pel de garnalen. Bewaar de pantser en de kop van de garnalen. Doe de mosselen in 5 deciliters wijn met de ui het laurierblad en de tijm in een pan. Breng dit met deksel aan de kook en wacht tot de mosselen zich openen. Pak de mosselen uit het vocht en zet ze apart. Zeef het kookvocht door een theedoek. Verhit de olijfolie in en pan en bak de garnalen gedurende 2 minuten op hoog vuur. Haal ze uit de pan en zet ze apart. Doe hetzelfde met de sint-jakobsschelpen. Gebruik dezelfde pan om de pantsers en de koppen van de garnalen te bakken. Pureer ze hierna in de vijzel en gooi ze terug in de pan. Bak nu de sjalot, bleekselderij, wortelen de helft van de knoflook even aan en blus met het mosselvocht. Laat dit 25 minuten koken. Voeg indien nodig wat water toe. Zeef nu alles en pers de resten goed uit. Vul de vloeistof aan tot 1,75 liter en laat de bouillon trekken op laag vuur. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een pan en fruit een gesnipperde ui. Voeg de rijst en de knoflook toe op een gematigd vuur. Bak al roerend gedurende twee minuten en voeg de rest van de wijn toe. Zet het vuur klein. Blijf roeren tot dat de wijn is opgenomen. Voeg nu 2,5 deciliter van de hete bouillon toe en blijf roeren totdat de vloeistof is opgenomen. Ga hiermee door tot de rijst gaar is. Roer de crème fraîche en de Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met peper en zout. Schep nu voorzichtig de schelpdieren en de gehakte peterselie door de rijst en geef ze even de tijd om op te warmen. Serveer met citroenschijfjes en brokjes Parmezaanse kaas.

hoofdgerecht, 8 personen
Een reactie posten