dinsdag 30 december 2014

Soep van aardappelen, prei en garnalen

SOEP VAN AARDAPPELEN, PREI EN GARNALEN

Wat verrast aan deze soep zijn niet de afzonderlijke ingrediënten, maar de smaakvolle combinatie die zij vormen. De soep komt nog beter tot haar recht als ze een tijdje wordt weggezet en vlak voor het serveren opgewarmd wordt. Mosselen of in de soep gegaarde reepjes zalm, zalmforel of tong kunnen dienen als alternatief voor de garnalen.

1 sjalotje
1 teentje knoflook
350 gram aardappelen
250 gram gesneden prei
25 gram boter
1 eetlepel kerriepoeder
7 deciliter kippen- of visbouillon
zout
versgemalen peper
100 gram Hollandse garnalen (of 200 gram visfilet)
¾ deciliter slagroom
1 eetlepel fijngeknipte bieslook of peterselie


Pel en snipper het sjalotje en de knoflook. Schil en was de aardappelen en snijd ze in blokjes. Was de prei. Smelt de boter in een pan, voeg het kerriepoeder toe en fruit hierin al roerende de stukjes ui, knoflook, aardappel en prei. Schenk de bouillon in de pan en breng het vocht aan de kook. Twintig minuten laten pruttelen. Pureer de soep in een foodprocessor, met een roerzeef of staafmixer en schenk haar terug in de pan. Op smaak brengen met zout en peper. Verdeel de garnalen over de borden. Schep er wat gloeiend hete soep over. Schenk in elk bord een scheutje ongeklopte room en strooi wat snippers bieslook over de soep.
Serveer er stokbrood en boter bij.

4 - 5 personen

gerechtsoort : soep

bron : Annelène van Eijndhoven, in NRC
Een reactie posten