maandag 29 december 2014

Garnalensaus

GARNALENSAUS

½ pond ongepelde steurgarnalen
1½ kop water
1 theelepel zout
¼ theelepel peper
1 laurierblad
1 blaadje foelie
1 ui, gevierendeeld
2 eetlepels boter
2 eetlepel bloem
1/3 kop droge sherry
2 eetlepels slagroom


Pel de garnalen en bewaar de schillen. Breng het water met het zout, e peper, laurier, foelie en uikwarten aan de kook in een sauspan. Voeg de garnalenschillen toe. Kook het zachtjes 25 minuten op laag vuur. Zeef deze bouillon in een kom of kan.
Snij de garnalen klein en hou ze bij de hand. Veeg de sauspan schoon en smelt hierin de boter. Roer de bloem erbij glad en fruit deze roux een paar minuten op laag vuur. Voeg dan, al roerend, de bouillon geleidelijk toe tot het kookpunt bereikt is en kook het zachtjes 5 minuten op laag vuur. Roer de sherry, room en gesneden garnalen erdoor en kook nog eens 5 minuten zachtjes door.
Proef en kruid zonodig bij.
Geef de saus bij gepocheerde, gebakken of geroosterde vis.

4 personen

gerechtsoort : saus

bron : Hugh Jans, in Vrij Nederland
Een reactie plaatsen